Wednesday, September 29, 2010

Menjadi IBU bukanlah sesuatu yang MUDAH!!!
Pada Khamis yang lalu, 23 September 2010 saya dipanggil oleh Kak Nor. Kak Nor telefon saya sebelum waktu asar kira-kira jam 3 petang. "Assalamualaikum sakinah, Kak Nor ni. Sakinah kat mana sekarang?" "Waalaikumsalam, Kak Nor rupanya. Sakinah dalam bilik ni, Kenapa Kak Nor?" 

"Free tak sekarang ni? Kak Nor nak ajak jalan-jalan. Anak-anak nak pergi Taman Buaya. Boleh temankan?"

Saya berfikir seketika sama ada nak pergi atau tidak. "Ermm, bila nak jalan Kak Nor?"

"Dalam jam 4 petang kita jalan boleh? Jangan risau, ada kenderaan ambil Sakinah nanti." 

"Siapa2 lagi yang pergi Kak Nor selain Sakinah?" 

"Oh, kenal Afizah? Dia pun nak pergi."

"Afizah? Oh, Sakinah kenal dia. Baiklah Kak Nor, Sakinah pergi"

"Ok, Kak Nor telefon nanti kalau dah nak sampai. Assalamualaikum."

"Waalaikumsalam'

Antara sebab kenapa saya membuat keputusan adalah kerana saya nak hilangkan tekanan setelah menghadapi peperiksaan pertengahan semester pagi tadi. Selain itu, saya prihatin keadaan Kak Nor. Saya tahu, Kak Nor tak mapu nak kawal pergerakan anak2nya nanti. Mungkin sebab itu Kak Nor ajak saya dan Afizah. Minta tolong tengok2 dan jaga pergerakan anak2nya nanti.

Berkenaan tentang peperiksaan pagi tadi itu, benarlah doa tanpa usaha tiada maknanya. Alhmadulillah, Allah membantu saya menjawab dengan sebaiknya. Apa yang saya baca semuanyan masuk dalam peperiksaan. HEBATNYA ALLAH!!! Tapi manusia sering lupa, bukan semuanya yang berbuat demikian..ada yang berdoa sahaja tapi tiada usaha yang dilakukan..peringatan ini untuk diri saya sendiri juga..usaha,doa dan tawakkal itulah elemen penting ketika hendak melakukan sesuatu perkara.

Allah berfirman;

"Dan barangsiapa berserah diri kepada Allah,sedang dia orang yang berbuat kebaikan,maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada buhul(tali) yang kukuh. Hanya kepada Allah kesudahan segala urusan."
(Surah Luqman: 22)

Jelas dan nyatalah bahawa segala urusan perlu diserahkan kepada Allah setelah berusaha bersungguh-sungguh.

Selepas solat asar, saya bersiap untuk menunggu kedatangan Kak Nor. Dalam jam 4 petang, Kak Nor dan suaminya serta anak2 yang disayangi menjemput saya di perhentian bas.

Tanpa membuang masa kami bergegas ke Taman Buaya di Tuaran, takut Taman Buaya itu tutup dan mengecewakan anak2 yang begitu semangat nak pergi. Malangnya, kami tiba di Taman Buaya pada jam 5 petang dan pada masa itu pekerja2 di sana bersiap-siap nak balik.

Untuk tidak mengecewakan anak2 Kak Nor, suaminya memujuk agar mereka datang lagi di sana pada keesokan harinya. Kami pun balik dan dalam perjalanan, kami singgah di gerai tepi jalan. Di sana Kak Nor teringin nak makan puding kelapa dan lokan bakar. 

Setibanya kami di gerai tersebut, anak kedua Kak Nor merajuk dan tidak mahu keluar dari kereta. Suami Kak Nor puas memujuk tapi gagal membawanya keluar dari kereta untuk makan bersama-sama. Malas nak layan, anak keduanya itu ditinggalkan dalam kereta. Kak Nor kata, "Biarkan,nanti dia pandai keluar sendiri juga"

Sementara menunggu lokan bakar siap dihidangkan, saya, Afizah, Kak Nor, dua orang anaknya dan suaminya makan puding kelapa. Dua orang anak Kak Nor itu adalah anak pertama(perempuan) dan bayi yang berumur 6 bulan(lelaki) sedang didukung. Melihat keadaan Kak Nor yang begitu susah nak jaga dua2 orang anak2nya dalam masa yang sama, saya simpati. Anak perempuannya tak nak makan tapi nak ajak bermain-main di sekitar gerai. Manakala bayi yang didukung Kak Nor dibagi makan bubur. Kak Nor tak mampu nak layan anak2nya dalam masa yang serentak. Saya dan Afizah bertindak untuk menemani anaknya perempuan untuk bermain. Tidak lama kemudian, anak lelaki yang dalam kereta pula keluar untuk makan bersama-sama.

Masa inilah saya berfikir, sekiranya saya dan Afizah tidak pergi...macam manalah keadaan Kak Nor masa itu..begitu nakalnya anak2 itu..sekejap2 lari dekat jalan raya, suaminya pula berkejar-kejar mendapatkan anak2nya itu...apa yang saya kagum lihat kedua-dua pasangan ini, mereka sabar dan saling tolong menolong untuk jaga anak..kalau saya berada dalam keadaan Kak Nor masa itu, sudah tentu saya akan marah anak2 itu.

"Sabar itu sebahagian daripada iman"

Kagum tengok Kak Nor jaga anak2 itu. Penuh dengan kesabaran.

Setelah selesai makan, kami bertolak ke Politeknik. Di sana, Kak Nor menunaikan solat asar. Saya berfikir semula, kalau sebelum kahwin, pasti akan menunaikan solat di awal waktu tapi setelah kahwin? Apatah lagi bagi kaum wanita yang ada anak..pasti sibuk nak menjaga anak..anak iti kurniaan Allah, semestinya dijaga dengan baik..begitulah keadaanya..ada perbezaan sebelum dan selepas kahwin..sebelum kahwin, insyaAllah ada masa untuk mempertingkatkan amal ibadah dengan baik tetapi berbeza keadaannya setelah berkahwin..lebih fokus dahulu terhadap penjagaan anak..saya tak katakan anak itu penghalang untuk beribadah tetapi melakukan ibadah sebelum kahwin lebih banyak berbanding setelah kahwin..

Selesai solat, kami diajak untuk makan bersama-sama di Anjung Senja..sekali lagi, anak kedua Kak Nor buat hal lagi..dia tidak ingin makan bersama-sama dan rela tinggal dalam kereta..sementara menunggu makanan dihidang, saya dan Afizah pergi menghampiri pantai untuk menenangkan diri untuk seketika..

Subhanallah, indahnya ciptaan Allah! Begitu cantik sekali pemandangan laut di waktu malam..amat tenang sekali..berfikir sejenak..kenapa setiap kali ke pantai berasa amat tenang? Mengimbau kembali ketika mengikuti satu program Islamik Summer Camp di Kawang..

Sewaktu itu, pengisian sedang berlangsung selepas solat Isyak ditunaikan..saya masih ingat lagi, ketika itu pengarah program menjadi pengerusi majlis..sebelum dia menjemput penceramah untuk mengendalikan pengisian, dia memberi sedikit tazkirah..

Katanya, "Kenapa setiap kali kita merasa tenang apabila melihat air terjun, pergi ke pantai, melihat flora dan fauna dan macam2 lagi?...dia meninggalkan persoalan itu kepada peserta tetapi seorang pun tidak memberi respon..lalu dia pun menjawab, "Sebabnya ialah mereka itu adalah makhluk Allah yang sentiasa berzikir kepada Allah..tidak pernah putus2 untuk memuji kebesaran Allah..bukankah berzikir itu menenangkan hati? Sebab itu kita juga berasa tenang apabila melihat makhluk2 Allah tersebut tetapi pada masa yang sama kita juga digalakkan berzikir bersama.."

Ayat itu lah saya masih ingat sampai sekarang..walau di mana saya berada pun, akan saya masukkan dan selitkan kalau ada tazkirah untuk sahabat2 dan adik2 usrah..

Allah berfirman:

"Apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi bertasbih kepada Allah, dan Dialah Yang Maha perkasa lagi Maha Bijaksana"

(Surah As-Saff: 1)

Benarlah kata2 Allah dalam Al-Quran, sama juga dalam keadaannya apabila saya melihat laut dan langit ketika berjalan-jalan bersama Afizah..hati begitu tenang sekali...

Puas menenangkan hati kami pun bergerak ke meja makan..mana tahu Kak Nor dan suaminya menunggu kami untuk makan bersama-sama..

Alhamdulillah, begitu banyak rezeki Allah..makanan yang dihidang di depan mata semuanya sedap2 dan menyelerakan..tanpa membuang masa, kami pun makan..dalam proses hendak menjamah makanan yang ada, saya simpati melihat keadaan Kak Nor..

Ketika Kak Nor nak makan, di situlah juga anak yang ke-3 menangis nak makan juga..anak tu dah makan tetapi nak makan juga kalau kami makan..Kak Nor pun cuba dapatkan satu pinggan khas untuk anaknya..dapat ja pinggan itu, Kak Nor terus letakkan sedikit nasi dan letakkan di meja makan bayi..agak lucu melihat gelagat anak Kak Nor yang ke-3 itu makan, gelojoh dan comot..beberapa minit kemudian, anak itu pun menangis..suami Kak Nor mula tidak menyenangi keadaan itu..suaminya kecian melihat Kak Nor melayan karenah anaknya yang menangis itu..tidak sanggup melihat, suaminya mendodoikan dengan membawa jalan2 sekitar gerai..baru sedikt sahaja suaminya makan tapi demi tidak mahu melihat anaknya yang ke-3 itu menangis2, dia pun sanggup mendodoikan..kata Kak Nor, selepas makan anaknya itu mesti mahu tidur..kaalu tidak, menangis tanpa henti...

Kak Nor yang cepat2 makan asyik2 melihat keadaan suaminya dan anaknya itu..tidak sanggup melihat juga, dia pun mengambil alih tugas suaminya pula..suaminya pula sambung makan...begitulah keadaanyan selama satu jam lebih di gerai makan di Anjung Senja..selang beberapa minit, Kak Nor dan suaminya bertukar-tukar mendodoikan anak mereka itu..

Saya dan Afizah hanya mampu melihat dan tidak mampu nak masuk campur kerana hanya Kak Nor dan suaminya sahaja tahu keadaan anak2nya itu..

Sungguh besar pengorbanan Kak Nor dan suaminya...begitu sabar dan tabah menghadapi karenah anak2nya..

Pengajaran yang saya boleh ambil di sini sepanjang bersama-sama keluarga Kak Nor ialah pengorbanan seorang ibu..bagi yang bercita-cita hendak kahwin, sudah bersediakah menjadi seorang ibu yang akan menghadapi pelbagai cabaran? Bagaimana persiapan ilmu rumahtangga? Bukan setakat ilmu rumahtangga malah ilmu agama juga dititikberatkan...

Dalam satu artikel yang saya pernah baca, antara jihad bagi seorang wanita ialah ketika hendak melahirkan anak..di sinilah seorang ibu berjuang habis-habisan untuk melahirkan anak yang dikandungkan selama 9 bulan!!!! Seorang ibu ketika itu berjuang dengan nyawanya samada anak yang dilahirkan itu selamat atau tidak atau pun ibunya yang tidak selamat..pernah dengarkan seorang ibu meninggal dunia selepas melahirkan anak..tidak mustahil perkara itu berlaku..ajal di tangan Allah..

Bersyukurlah terhadap ibu yang dikurniakan dari Allah..

Allah berfirman:

"Dan Kami perintahkan kepada manusia agar berbuat baik kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusunya dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepada Ku dan kepada kedua orang tuamu. Hanya kepadaKu kembalimu"

(Surah Luqman: 14)

Jelas dan nyata bahawa pengorbanan ibu bapa amat besar. Bersyukurlah kepada Allah kerana mengurniakan kedua ibu bapa kepada kita..dan bersyukur jugalah mereka masih menjaga kita sehingga kini..tetapi bagaimana dengan isu pembuangan bayi yang semakin teruk pada hari ini? Setiap hari ada saja berita yang melaporkan pembuangan bayi!! Kesian bayi yang dibuang, bayi itu tidak berdosa...

Syukurlah masih lagi ada yang masih sayangkan anak pada zaman ini..melihat cara penjagaan anak oleh Kak Nor dan suaminya itu, persediaan di alam rumahtangga memerlukan kekuatan fizikal dan mental dan juga persiapan yang sangat2 rapi..

Sekadar itu saja perkongsian hari ini..mudah-mudahan menjadi seorang yang soleh dan solehah...jadilah anak yang baik, hargai mereka selagi masih ada..sesal kemudian tiada gunanya...

Wallhualam...

0 comments:

Post a Comment